
Deel 4 – Laura & Michaël
Tot het einde van de zomer serveren wij u inspirerende kijk-, lees- en luistertips. Deze week delen Chief Happiness Officer Laura en Senior Advisor Michaël graag hun inspirerende tips.
Laura – Years & Years (serie)
Op aanraden van collega Anthony ben ik begin deze zomer naar Years and Years beginnen kijken – of zeg maar bingen, want ik was er in no-time door. Naast een goed boek lezen is een goede serie bingen uitstekende bezigheidstherapie gebleken voor de vaak niet als zomer aanvoelende avonden. Onder het motto “pay it forward” geef ik deze top tip graag door.
Years and years is een satirische dramareeks met dystopische trekjes die in 2019 blijkbaar al op TV te zien was, maar sinds kort ook op Netflix staat. De reeks neemt je mee op een tijdreis in de nabije toekomst en dit door de ogen van de familie Lyons, een doodgewoon Brits gezin.
Je wordt meegetrokken in de levens van de vier broers en zussen, hun kinderen en hun grootmoeder. Ze laten je een toekomst zien waar mensen zich kunnen laten digitaliseren, het niet meer stopt met regenen, het Verenigd Koninkrijk onder leiding komt te staan van een extreemrechtse populistische partij en chocola bijna niet meer te verkrijgen is. Met momenten is het griezelig realistisch en je kan je zo inbeelden dat het werkelijke leven gelijkaardige paden zal volgen, wat het natuurlijk nét zo goed maakt. En plus: de personages worden meesterlijk vertolkt door Britse topacteurs, waaronder Emma Thompson. Must see dus!
Michaël –A Man on the Moon: The Voyages of the Apollo Astronauts (boek), The Young Pope & The New Pope (Serie)
A Man on the Moon: The Voyages of the Apollo Astronauts
Bezos, Musk, Branson…ze doen straffe dingen, toch verbleken ze voor mij een beetje bij wat de mannen en vrouwen achter Mercury, Gemini en Apollo hebben gepresteerd. Sheppard, Glenn, Collins, Aldrin en natuurlijk Armstrong verlegden in een blikken doos van een paar millimeter de grenzen van de mensheid. In dit portret van heldendom en vindingrijkheid vangt Andrew Chaikin een unieke periode in de menselijke geschiedenis. De astronauten zelf hebben het boek het definitieve verslag van hun missies genoemd. In de nacht van 20 juli 1969 veranderde onze wereld voorgoed toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan liepen. Gebaseerd op diepgaande interviews met drieëntwintig van de vierentwintig maanreizigers, maar ook met degenen die worstelden om het programma op gang te krijgen, brengt A Man on the Moon elk aspect van de Apollo-missies met adembenemende directheid en verbluffend detail. 584 pagina’s die je verslindt en doen verlangen naar meer. Helaas is dat ‘meer’ er nog niet van gekomen. Dank u collega Anthony Callaert, om dit boek onder mijn neus te schuiven. Ik moet het je nog teruggeven want heb het intussen zelf gekocht.
The Young Pope & The New Pope
Een serie waar je toevallig op stuit en misschien denkt: ‘why not’? Maar wat een prachtige en aangrijpende serie is The Young Pope. Het is niet verwonderlijk, afkomstig van de regisseur van visueel aantrekkelijke films als Youth en The Great Beauty, maar het eerste avontuur van Oscarwinnaar Paolo Sorrentino op het kleine scherm is veel meer dan alleen maar een mooi plaatje. De serie draait rond Lenny Belardo (Jude Law in misschien een van de beste rollen uit zijn carrière), nu Pius XIII, een ultraconservatieve, manipulatieve nieuwe Amerikaanse paus. Hij twijfelt er ernstig aan of hij wel in God gelooft, drinkt Cherry Coke Zero als ontbijt en rookt meer dan de cast van Mad Men bij elkaar. The Young Pope is verbluffend, doordacht en dromerig, en ook grappig, met interessante, soms absurde filosofische dialogen rond zware thema’s zoals homofilie binnen de kerk en het vrouwelijk priesterschap. Ook de opvolgreeks The New Pope, met John Malkovich in een meesterrol, is een aanrader. Why not?