Weekly Summer Tips – Deel 2

Deel 2 – Laura & Renate

Tot het einde van de zomer serveren wij u inspirerende kijk-, lees- en luistertips gelinkt aan een welbepaalde plaats die de tip bij ons oproept. COO Laura & Senior Communications Manager Renate delen deze week hun tips.

 

Laura – A bit of Optimism (podcast en boeken)

“Ja een beetje optimisme, dat kunnen we allemaal gebruiken na een heel bijzonder jaar dat voor iedereen anders is geweest. Het drukke Covid-leven met drie jonge kinderen, een nieuwe familiesituatie en een uitzonderlijk boeiende job, zorgt ervoor dat ik eigenlijk ’s avonds na 22u veel te moe ben om een boek vast te pakken en te lezen. Gelukkig zijn er zoveel fantastisch goeie podcasts. Door Covid heb ik mijn terras laten overdekken en heb ik er een lekkere warme stoof in geplaatst. Er staat ook een geluidsinstallatie in en dus een ideale plek om ’s avonds, wanneer de kinderen eindelijk hun oogjes toegedaan hebben, podcasts te beluisteren.

Zo ben ik beginnen luisteren naar de podcast reeks van Simon Sinek “A bit of Optimism” die hij speciaal is beginnen maken tijdens Covid, omdat mensen handvaten nodig hebben voor weerbaarheid en optimisme. Het geweldige aan deze podcast is dat je dan weer geleid wordt naar andere boeken en podcasts: van het ene komt het andere. De meest spraakmakende is die van “marinier op rust” Kyle Carpenter, de jongste marinier ooit die de Medal of Honor kreeg. Hij schreef dan weer een boek “You are worth it: building a life worth fighting for”, een geweldig inspirerend verhaal hoe de mens eigenlijk uit elke vreselijke situatie kan opstaan en er terug het beste van kan maken. Of deze met Diplomaat Matthew Barzun over hoe je anders naar de wereld kan kijken, als een constellatie van dingen en meningen in plaats van “wij versus zij” denken. Hij schreef ook een boek, dat elke leider moet gelezen hebben: “The power of giving away power: how the best leaders learn to let go”. Via Simon’s podcast kwam ik dan weer terecht bij Brené Brown’s podcasts. Brené is een Research Professor aan the University of Houston en zij bestudeerde de laatste 20 jaar de concepten moed, kwetsbaarheid, schaamte en empathie. Haar twee podcasts zijn Unlocking us en Dare to lead – fascinating stuff haar onderzoek. In één van deze podcasts stootte ik dan weer op het allernieuwste boek “What happend to you?” over “trauma, resilience and healing” van Professor en kinderpsychiater Dr. Bruce Perry en ja Oprah Winfrey over hoe alles wat er gebeurt in je hele jonge leven een invloed heeft op hoe je vandaag op de dingen reageert. Niet onbelangrijk om elkaar beter en dieper te leren begrijpen en er mee om te gaan.

Ik zou kunnen doorgaan, maar uiteindelijk is het een eigen journey die je van het ene naar het andere brengt! Enjoy the summer, enjoy every day, and remember : “The only limitations you have are the ones you place on yourself,” dixit Kyle Carpenter.”

 

Renate – Beautiful Boy, David Sheff (boek)

“Ik kies zelden bewust een boek op basis van de locatie waar ik naartoe ga. Beautiful Boy was echter een uitzondering. In februari 2019 reisde ik, in het kader van een opleiding bij Vlerick, af naar San Francisco. Het was rond diezelfde tijd dat ook de gelijknamige film van Felix Van Groeningen bij ons verscheen, een verhaal dat zich afspeelt in San Francisco.

Beautiful Boy is een onthutsend en waargebeurd verhaal van Amerikaans journalist David Sheff. Sheff beschrijft de relatie met zijn zoon Nic die verslaafd is aan Chrystal Meth. Hoewel Sheff een uitstekende relatie heeft met zijn puberzoon, slaagt hij er niet in zijn zoon te helpen. Hij moet hij hem zelfs op een zeker moment loslaten Het boek gaat echter veel verder dan de indrukwekkende liefde tussen vader en zoon. Tijdens verwoede pogingen om zijn zoon te redden, gedraagt Sheff zich als een typische journalist: hij gaat op onderzoek uit. Wat betekent een verslaving? Welke werking heeft chrystal meth? Wat is het verdienmodel van afkickklinieken in San Francisco? Wat is het effect van een gelegaliseerd cannabisbeleid zoals in San Francisco? 

Het boek gaf me meteen een inzicht in het toch wel rauwe deel van San Francisco, waar drugs zichtbaar tiert op straat. In wijken zoals Tenderloin, kon ik vaststellen dat de realiteit het boek overtrof. Maar drugs is natuurlijk geen louter Amerikaans probleem, ook in ons land neemt de drugsproblematiek toe en keert het debat rond de legalisering van cannabis elk jaar terug. Daarom raad ik iedereen aan die deze discussie wil aangaan om het boek te lezen. De vernietigende impact van drugs – ook cannabis – kruipt zodanig onder je kleren dat je er stil van wordt.

Voor zij die niet houden van een dik boek, de bestseller werd verfilmd door Felix van Groeningen. Het is zeker een goed alternatief, al krijg je iets minder het grondige onderzoeksverhaal van Sheff mee.”