
Deel 3 – Peter & Davy
Tot het einde van de zomer serveren wij u inspirerende kijk-, lees- en luistertips gelinkt aan een welbepaalde plaats die de tip bij ons oproept. Deze week delen Founder & Managing Partner Peter en Senior Communications Manager Davy graag hun inspirerende tips.
Peter – Wolfstijd, Harald Jähner (boek)
Over de rol van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog kan iedereen wel iets vertellen. Van nationaal-socialisme over dictatuur tot militaire expansiedrang. Van jodenvervolging en holocaust tot miljoenen doden en de uiteindelijke nederlaag. Er zijn nauwelijks aspecten die al niet ergens beschreven zijn. Ook het Duitse Wirtschaftswunder kent iedereen – het mirakel waarmee het land zich op enkele decennia tijd van verslagen en vernietigde natie transformeerde tot industriële grootmacht in Europa.
Maar wat gebeurde er met het land in de jaren net na de Tweede Wereldoorlog? Daarover gaat het boek “Wolfstijd” van de Duitse auteur Harald Jähner. Het beschrijft het Duitsland in het decennium tussen 1945 en 1955. In het land bevonden zich op dat moment 9 miljoen daklozen, 10 miljoen vrijgelaten gevangenen en dwangarbeiders en 14 miljoen mensen die uit naburige landen waren verdreven. Duitsland was voor de tweede keer op korte tijd aanstichter én verliezer van een bloedige wereldbrand, het land lag volkomen in puin en had miljoenen doden op haar geweten. Wat doet dat met een bevolking en met een land?
Het boek beschrijft de rol van de Russen en Amerikanen en hun verhouding tot de overwonnen bevolking. Maar het beschrijft ook de impact van verwoeste gebouwen op het ontstaan van moderne kunst. De degradatie van ex-soldaten tot “Heimkehrer” (terugkeerders) terwijl vrouwen een centrale rol speelden als kostwinner en in de heropbouw. Ook hoe de bevolking geleidelijk begon te beseffen wat ze mee had aangericht en hoe ze daarmee in het reine probeert te komen, wordt uitvoerig behandeld.
Het boek is interessant op zichzelf omdat het voor het eerst een licht werpt op een onbekend stuk Europese en Duitse geschiedenis. Tegelijk is het ook nuttig als metafoor voor heel wat andere conflicten wereldwijd.
De oorlogen in Afghanistan, Irak, Jemen of Syrië zijn ondertussen items van nauwelijks 30 seconden tot een paar minuten op onze nieuwsuitzendingen. Maar daarachter spelen heel wat vergelijkbare zaken: heropbouw, politieke zuiveringen, krijgsgevangenen, gewonden, een nieuwe toekomst… Dat maakt Wolfstijd bijzonder relevant én tegelijk actueel. Een metafoor voor de lange schaduw die een conflict werpt tot in de toekomst. Maar tegelijk de hoop en het vertrouwen dat ook uit zwartgeblakerd puin opnieuw leven kan groeien.
Davy –Financial Times – FT News Briefing (podcast)