
De keuze van Jesse
De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.
Jon Krakauer, Into The Wild
“People don’t get it. He didn’t even have a fuckin’ map; what kind of idiot? THAT was the point. There’s no blank spots on the map anymore, anywhere on earth. If you want a blank spot on the map, you gotta leave the map behind.” – Jon Krakauer
Het boek Into the Wild van Jon Krakauer doet bij velen (vooral bij de avonturiers onder ons) meteen wel een belletje rinkelen. Het vertelt namelijk het waargebeurde en tragische/inspirerende (zelf in te vullen) verhaal van Christopher McCandless, een jongeman die zijn bevoorrechte leven achterlaat en zich waagt aan de wildernis van Alaska op zoek naar een diepere en authentiekere ervaring van wat ons bestaan te bieden heeft.
Geïnspireerd door schrijvers zoals Henry David Thoreau en Jack London, verlaat McCandless zijn bezittingen, verbreekt het contact met zijn familie en neemt de naam “Alexander Supertramp” aan terwijl hij begint aan een eenzame reis van zelfontdekking. Terwijl het verhaal van McCandless zich ontvouwt, onderzoekt Krakauer de essentie van de wildernis, de aantrekkingskracht van eenzaamheid en de complexiteit van de menselijke aard. Helaas verandert McCandless zijn droom na meer dan 100 dagen in de Alaskische wildernis in een nachtmerrie wanneer hij bezwijkt aan de harde omstandigheden en alleen sterft in een verlaten bus (die tot op heden nog te bezichtigen is).
Into the Wild gaat over thema’s als zelfontdekking, de zoektocht naar betekenis, de gevolgen van idealisme en de fragiele relatie tussen mens en natuur. Krakauer zijn aangrijpende verslag van McCandless zijn leven en diens vroegtijdige dood zet je als lezer onvermijdelijk aan tot zelfreflectie. Wat is mijn rol binnen onze maatschappelijke constructies? Wat doet er nu echt toe in mijn korte bestaan? Enzovoort.
Hoewel het verhaal op het eerste gezicht ver verwijderd lijkt van de bedrijfswereld, bieden McCandless zijn bedenkingen waardevolle aanknopingspunten om over het belang van waarden en normen, veerkracht en persoonlijke groei binnen de eigen werkomgeving te reflecteren.
Voornamelijk het streven naar purpose binnen een bedrijf komt daarin naar boven. Wat is nu eigenlijk de ware bestaansreden van onze organisatie? Bedrijven die een duidelijke missie hebben dat resoneert met diens medewerkers en concrete maatschappelijke doelen, trekken doorgaans de meest gepassioneerde en betrokken talenten aan en zullen die ook langer behouden. Vanuit McCandless zijn perspectief zou het bijna een plicht moeten zijn om hier uitgebreid bij stil te staan. Het gaat niet enkel over groei maar vooral over de manier waarop die groei wordt ingevuld.
Het boek dient als een herinnering voor individuen en bedrijven om hun unieke pad te vinden, ambitie en verantwoordelijkheid te omarmen in hun streven naar succes. Krakauer weeft op meesterlijke wijze McCandless zijn avonturen, dagboekaantekeningen en interviews met de mensen die hij onderweg ontmoette, waardoor lezers een levendige voorstelling krijgen van de transformatie van de jongeman en de uitdagingen die hij tegenkomt in de meedogenloze wildernis. Een aanrader dus.
(En voor degenen die geen tijd hebben om het boek te lezen, is het ook mogelijk om de verfilming van het boek te bekijken.)