
De keuze van Veerle
De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.
Orlando Figes, Europeanen
Een schrijver, een operazangeres en haar man … Meer heeft Orlando Figes niet nodig om je mee te nemen in een wonderlijke historische ontdekking van intellectuele, artistieke en sociale ontwikkelingen die de Europese identiteit hebben gevormd en beïnvloed. Het is een heuse reis die je maakt omdat Figes de komst van de spoorwegen gebruikt om je mee te nemen in het Europa van de 18de en 19de eeuw.
Als je bij de pinken blijft, want er komt wel wat info op je af, dan leer je ontzettend veel over hoe een grotere mobiliteit de connectiviteit tussen Europese landen heeft verbeterd. Het lijkt evident. Maar de vele voorbeelden maken het historisch tastbaar en fascinerend. De gevierde zangeres Pauline Viardot en haar gevolg, haar man en kunstcriticus Louis Viardot en haar intieme vriend, de schrijver Ivan Toergenjev, nemen je mee langs concertzalen, theaters en salons. Een canon avant-la-lettre vormt zich voor je ogen. Mensen en ideeën reizen, vinden elkaar en verbinden. Een grensoverschrijdende interactie en uitwisseling van nieuwe manieren van denken en handelen ontstaan. En een nieuw gemeenschappelijk economisch belang en groter gevoel van onderlinge afhankelijkheid creëren mee een gemeenschappelijke identiteit. Of hoe cultuur een sterke verbindende kracht is tussen landen, natiestaten, naties; of gewoonweg tussen de Europese lidstaten.
Hoor ik daar een boring shit? Nou nou, correctie alsjeblieft. Het niet lezen van dit boek is een gemiste kans. Niet alleen om meerdere leuke wist-je-datjes op te slaan, maar vooral om je eigen denken beter te begrijpen en vast te stellen hoe, ook vandaag dus, het begrijpen en waarderen van elkaars cultuur en ideeën cruciaal is voor het bevorderen van samenwerking en respect. Met je buur, je collega en de persoon over de taal- of landsgrens heen.
Als uitsmijter, en omdat ik het niet laten kan, een leuk wist-je-datje over de impact van de Weense wals op de Europese cultuur. Waar de Weense dans vooral tijdens de 19e eeuw populair was bij de hogere sociale kringen, ontstond het echter als volksdans bij de arbeidersklasse, in de buitenwijken van Wenen. De wals groeide uit tot een iconische dans die de sociale barrières doorbrak en sociale grenzen oversteeg.
Of nog een voorbeeld van hoe sport mensen samenbrengt, met het Wereldkampioenschap Voetbal van 1954 in Zwitserland en het effect op de naoorlogse Europese samenleving. Het West-Duitse voetbalteam bereikte verrassend de finale tegen favoriet Hongarije en won met 3-2. De overwinning van West-Duitsland bracht de inwoners van een verdeeld en beschadigd land weer samen. Het succes van het voetbalteam bracht een gevoel van eenheid en optimisme.