
De Keuze van Els
De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.
Eleanor Catton, Het Woud van Birnam
In ‘Het woud van Birnam’ trakteert Eleanor Catton, de Canadese in Nieuw-Zeeland geboren schrijfster en winnares van de 2013 Man Booker Prize voor fictie, ons op een boeiend verhaal dat doordrenkt is van hedendaagse thema’s. Het boek is een reflectie op onze tijd en een waarschuwing tegen de excessen van onze digitale wereld, terwijl het tegelijkertijd een tijdloos verhaal vertelt over menselijke relaties.
In Het woud van Birnam neemt de schrijfster de lezer mee naar het jaar 2017, waar het verhaal draait om Robert Lemoine, een miljardair die illegale mijnbouw wil plegen in een natuurgebied in Nieuw-Zeeland, en een activistische groep genaamd Birnam Wood, bestaande uit radicale vergroeners en guerrillatuiniers.
In tegenstelling tot een simpele confrontatie tussen de eco-activisten en de miljardair, verkent de schrijfster de morele codes en keuzes van alle personages. Ze stelt de vraag of we in bepaalde situaties allemaal in staat zijn tot Macbeth-achtige handelingen. De personages zijn niet eendimensionaal; Mira, de oprichter van Birnam Wood, laat zich zelfs financieren door de dronefabrikant, die een duistere connectie heeft. Tony Gallo stapt uit het groene collectief om als undercoverjournalist de praktijken van Robert Lemoine te onderzoeken.
Het woud van Birnam is een roman die draait om het discours van internetactivisten, extreem rijken en marxisten. De discussies tussen de groepsleden zijn prikkelend en uitdagend. De schrijfster vermijdt simplistische uitspraken en onderzoekt hoe het linkse collectief zich naar de buitenwereld verantwoordt. Het verhaal lijkt misschien op een tech thriller. Anderen hebben het over een eco-thriller maar in de kern is het een klassieke tragedie.
Catton neemt kritisch stelling tegenover onze digitale cultuur, met zijn algoritmes en sociale media. Andere thema’s die de schrijfster aansnijdt, zijn het debat over witte privileges, de tekortkomingen van de babyboomgeneratie en de gruwelen van doorgeslagen kapitalisme. Naast deze thema’s gaat het boek ook over menselijke relaties, liefde, vriendschap en conflicten, die naadloos samensmelten met het politieke aspect.
Je kan je misschien afvragen of de personages geloofwaardig genoeg zijn? Wanneer je bedenkt dat het boek draait om de vraag of Macbeth-achtige handelingen in ons allen schuilen, krijg je plots een andere kijk op die geloofwaardigheidsvraag. Het feit dat haar rijke en gelaagde boek is verpakt als een spannende pageturner doet daar niets aan af en maakt het tot de ideale zomerlectuur, met meerwaarde.