The Missing Link – Part 2

De Keuze van Julie

De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.

Thomas Erikson, Surrounded by idiots

Waarom kan je met de ene ‘gele’ collega uren brainstormen maar toch geen beslissingen nemen? Hoe herken je ‘rode’ alfamannetjes en -vrouwtjes op het werk en wat kan je doen om hen niet in de weg te lopen? Waarom zal je ‘blauwe’ bureaubuur je altijd als een sloddervos beschouwen? Hoe breng je best veranderingen ter sprake bij je ‘groene’ vriendelijke en rustige collega? Heb je soms ook het gevoel omringd te zijn door ‘idioten’ op het werk die je niet willen of kunnen begrijpen?

Het boek ‘Omringd door idioten’ biedt een antwoord op deze vragen en vele anderen. Thomas Erikson legt de link tussen de persoonlijkheidstypes (kleurprofielen) en het bedrijfsleven. Hij benadrukt, aan de hand van concrete en humoristische voorbeelden, dat effectieve communicatie en samenwerking essentieel zijn voor succesvolle relaties, teams en organisaties. Door de verschillende persoonlijkheidstypes te begrijpen, kunnen managers en medewerkers beter met elkaar omgaan, conflicten verminderen en productiever te werk gaan.

In het bedrijfsleven worden er teams samengesteld met mensen van verschillende achtergronden, ervaringen en persoonlijkheden. Erikson benadrukt dat het essentieel is om de unieke bijdragen van elk persoonlijkheidstype te herkennen en waarderen en ook om te begrijpen hoe ze het beste kunnen worden benut. Zo kunnen dominante persoonlijkheden (rood) uitstekende leiders zijn en besluitvaardigheid brengen, terwijl invloedrijke persoonlijkheden (geel) de sfeer kunnen stimuleren en de dynamiek in het team verbeteren. 

Daarnaast helpt ‘Omringd door idioten’ ook bij het begrijpen en beheren van conflicten op de werkvloer. Erikson neemt je mee naar heel herkenbare conflictsituaties en legt uit dat verschillende persoonlijkheidstypes andere benaderingen en reacties hebben wanneer ze worden geconfronteerd met conflicten. Door deze verschillen te herkennen en te begrijpen, kunnen conflicten beter worden aangepakt en opgelost. Bij het plannen van een bedrijfsevenement zal een geel type vooral willen inzetten op de creatieve kant en de meest excentrieke ideeën spuien terwijl een blauw type juist behoefte heeft aan nauwkeurige stappen, timing en checklists, en ROI-berekeningen op basis van statistieken. Door voldoende begrip en voeling te hebben voor elkaars aanpak, kan je tot het meeste creatieve en sterk georganiseerde evenement komen. Een correcte interpretatie van de kleuren draagt bij aan een positieve werkomgeving en bevordert samenwerking en teambuilding.

Dit boek is van onschatbare waarde in een zakelijke context met teamleden, klanten en stakeholders die stuk voor stuk een verschillende kleur invulling hebben. Maar bovenal is het belangrijk om niet te vergeten dat communicatiestijlen vaak complexer zijn en dat mensen meestal een combinatie van stijlen vertonen in verschillende situaties.