The Missing Link – Part 17

De keuze van Laura

 

De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.

 Bruce D. Perry, M.D., Ph.D en Oprah Winfrey, What happened to you? Conversations on trauma, resilience, and healing

“It is in the small moments, when we feel the other person fully present, fully engaged, connected and accepting, that we make the most powerful, enduring bonds.”

Een boek van Oprah Winfrey? Ik hoor het u al denken… dat kan alleen maar pure commerce zijn. Niets is minder waar. Het boek werd voorgesteld in de podcast van Brené Brown “Unlocking us”, waarin Oprah zeer openhartig vertelde over haar trauma uit haar kindertijd. Het boek zelf is opgesteld als een conversatie tussen Oprah Winfrey en Professor Bruce. D. Perry. Dokter Perry is gespecialiseerd in het brein en trauma, voornamelijk in de effecten van trauma’s of negatieve ervaringen die gebeuren in de kindertijd en wat die betekenen voor het verdere leven. 

Als mensen soms raar reageren, of niet doen wat hen gevraagd wordt, of koppig blijven etc. dan stellen we ons snel de vraag: “wat is er toch mis met die persoon”. De basisstelling van het boek en dokter Perry leert ons dat als we bepaalde reacties zien in mensen die we zelf niet tolereren of raar vinden, dat we dan niet moeten vragen “wat is er mis met jou” maar “wat is er jou overkomen”. Deze eenvoudige verandering in perspectief kan miljoenen mensen een nieuw en hoopvol inzicht geven in waarom we de dingen doen die we doen, waarom we zijn zoals we zijn, en een routekaart bieden om relaties te herstellen, onoverkomelijke zaken te overwinnen en uiteindelijk een beter leven te leiden. Velen van ons ervaren tegenslag en trauma’s tijdens de kindertijd die een blijvende impact hebben op onze fysieke en emotionele gezondheid. En we beginnen te begrijpen dat we als kind gevoeliger zijn voor ontwikkeling trauma’s dan als volwassene. Wat ons in onze kindertijd is overkomen, is een krachtige voorspeller van ons risico op lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen in de toekomst en biedt wetenschappelijke inzichten in de gedragspatronen waarmee zovelen worstelen.

Oprah Winfrey heeft zelf meerdere problemen in haar jeugd overleefd. Ze deelt stukken van haar eigen schrijnende ervaringen omdat ze begrijpt hoe kwetsbaar mensen zijn die op jonge leeftijd met een trauma worden geconfronteerd. Gedurende haar hele carrière heeft Oprah samengewerkt met Dr Bruce Perry, een van ‘s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van jeugdtrauma. Hij heeft duizenden kinderen, jongeren en volwassenen behandeld en er wordt al tientallen jaren een beroep op hem gedaan om individuen en gemeenschappen te ondersteunen na spraakmakende traumatische gebeurtenissen. Oprah bundelt haar krachten met Dr. Perry om de kracht van verhalen te combineren met de wetenschap en klinische ervaring om de gevolgen van trauma beter te begrijpen en te overwinnen. Wat dit boek echt krachtig maakt is dat het helemaal gefundeerd is in de nieuwste hersenwetenschap dankzij de research van Professor Perry. Tegelijk wordt de wetenschap tot leven gebracht door middel van meeslepende verhalen. Het boek reikt dus oplossingen aan voor broodnodig herstel – en toont ons onze ongelooflijke capaciteit om te transformeren na tegenspoed.