The Missing Link – Part 14

De Keuze van Arnaud

De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.

The Man Who Ran Washington: The Life and Times of James A. Baker III

“He divided problems into three categories: easy; hard but doable; and impossible. The first category he left to others, the last he wrote off, and the middle is where he focused his energies.”

In ‘The Man Who Ran Washington’ krijgen lezers een kijkje achter de schermen van de Amerikaanse politiek door de carrière van James Baker te volgen. Als stafchef van twee Republikeinse presidenten (Reagan en Bush sr.), minister van Buitenlandse Zaken, minister van Financiën en campagneleider voor presidentsverkiezingen, had Baker meer impact dan menig Amerikaanse president.

Ondanks het feit dat hij in electorale campagnes over het randje durfde gaan, begreep hij dat samenwerking en het compromis de sleutel tot effectief beleid zijn. Hij focuste op zaken die velen als sisyfusarbeid zouden beschouwen, maar die hem juist energie gaven. Baker werkte samen met Democraten als Tip O’Neill en Dan Rostenkowski om de sociale zekerheid en de belastingen te hervormen.

Samen met George Shultz, was Baker wellicht de meest effectieve minister van Buitenlandse Zaken van de afgelopen 50 jaar. Zo speelde hij een hoofdrol tijdens cruciale momenten zoals de val van de Berlijnse Muur, de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de Golfoorlog. Zijn band met de Sovjet-minister van Buitenlandse Zaken Eduard Shevardnadze bouwde hij op door hem tientallen keren te ontmoeten uit het zicht van de camera’s, onder meer bij het vliegvissen in Wyoming. Hun relatie oversteeg de spanningen van de Koude Oorlog en leidde tot een nieuw tijdperk van internationale betrekkingen.

In het huidige sterk gepolariseerde politieke klimaat kan dit boek dienen als een voorbeeld van het belang van compromissen sluiten en anderen de kans geven om te scoren, maar ook als een leidraad voor de komende verkiezingen. Peter Baker en Susan Glasser vertellen niet alleen het verhaal van een staatsman, maar bieden ook het inzicht dat informele relaties leiden tot een minder zero-sum game.