The Missing Link – Part 1

De keuze van Anthony

De term ‘The Missing Link’ wordt dikwijls gebruikt om te verwijzen naar het ontbrekende stukje in de evolutiepuzzel waarnaar al eeuwen wordt gezocht. Deze zomer neemt Growth Inc. u mee in een boekenreeks die ‘The Missing Link’ legt tussen boekaanbevelingen en het bedrijfsleven. Welke puzzelstukjes zijn nodig om het totaalplaatje van een onderneming te doen kloppen? Lees er meer over in onze nieuwe Summer Series.

Matt Haig, The Midnight Library

“Of course, we can’t visit every place or meet every person or do every job, yet most of what we’d feel in any life is still available. We don’t have to play every game to know what winning feels like. We don’t have to hear every piece of music in the world to understand music. We don’t have to have tried every variety of grape from every vineyard to know the pleasure of wine. Love and laughter and fear and pain are universal currencies. We just have to close our eyes and savour the taste of the drink in front of us and listen to the song as it plays. We are as completely and utterly alive as we are in any other life and have access to the same emotional spectrum.”

Tussen leven en dood ontvouwt zich de MiddernachtBibliotheek. Het is een raadselachtige plek waarin de rijen boeken zich eindeloos uitstrekken. Elk boek biedt je de kans om een ander leven te proberen. Een leven dat je had kunnen leiden, indien je andere keuzes had gemaakt. Waar heb je spijt van? Zou je bepaalde zaken anders aanpakken? En vooral, met een oneindige hoeveelheid keuzes, hoe kunnen we het beste leven?

Nora’s leven gaat van kwaad naar erger. Ze zit vast in een diepe wanhoop en overweegt uit het leven te stappen. In plaats van te sterven, belandt ze echter in de MiddernachtBibliotheek. Daar krijgt ze de kans om alternatieve levens uit te proberen en om te zien of deze haar het geluk en de voldoening brengen waar ze zo wanhopig naar op zoek is. Terwijl Nora haar verschillende mogelijke levens bewandelt, leert ze waardevolle lessen over keuzes, spijt, vergeving en het belang van het waarderen van het hier en nu. Uiteindelijk zal Nora zich realiseren dat geen enkel leven dat ze had kunnen leiden perfect had geweest en dat elke keuze zijn eigen positieve en negatieve gevolgen met zich meebrengt. Langzamerhand ziet Nora in dat geluk niet alleen voortkomt uit externe omstandigheden, maar vooral sterk beïnvloed wordt door je mindset en je kijk op de dingen. 

Dat geldt ook voor ondernemen of het bedrijfsleven. Weloverwogen beslissingen en het evalueren van diverse mogelijkheden en hun impact zijn cruciaal voor succes en groei. Men dient daartoe verschillende perspectieven te onderzoeken en te omarmen. Door open te staan voor diverse ideeën en standpunten en te begrijpen dat er niet altijd één juiste weg is, ga je groupthink tegen en kom je tot betere en mensgerichte besluitvorming.

Matt Haig weet als geen ander hoe hij een beladen thema als zelfmoord kan gebruiken als een brug om te reflecteren over wat er écht toe doet in het leven. In tegenstelling tot de fantasierijke opzet is de MiddernachtBibliotheek een viering van de schoonheid van de alledaagsheid van het leven: gewone momenten, gewone mensen, en de oneindigheid van werelden die hun oorsprong vinden in gewone keuzes. 

Het is een kleine parel over de mogelijkheden van het leven.