Summer Brain Food – Deel 8

De keuze van Michelle

Met een flinke dosis sprankelende, maatschappelijk geëngageerde, visionaire en/of grappige boeken/podcasts/muziek/kunstwerken fungeert het GI-team als ‘charging station’ en biedt het een plek waar je tijdens de zomer je batterijen kan opladen. Onze voorlaatste zomertip is van Michelle Matthijnssens, Chief Happiness. Ze neemt ons mee op een duizelingwekkend ruimteavontuur dat ons doet nadenken over de draagkracht van de planeet aarde. Jouw ideale bondgenoot voor tijdens een lange vlucht of een paar uurtjes bingewatchen tijdens de zoveelste hittegolf.

The 100 – (Netflix serie)

“Survival (Life) isn’t who you are. It’s who you become”

In klassieke sci-fi vorm, speelt ‘The 100’ zich af in de niet al te verre toekomst. Alles wat overblijft van het menselijk ras, na een nucleaire apocalyps, is een kleine kolonie die leeft op de Ark. Het idee is dat de mensen daar zullen leven, sterven en zich voortplanten totdat de aarde weer bewoonbaar wordt. Het leven op De Ark is hard: op alle misdaden staat de doodstraf, het voedsel is beperkt, en het ergste van alles is dat er een tekort aan lucht is. Dus wordt besloten om 100 jonge delinquenten jaren eerder dan gepland naar de aarde te sturen. Als zij overleven, geweldig, dan kan de rest volgen. Zo niet, dan is er meer lucht voor zij zijn achtergebleven op de Ark.

Eenmaal terug op de aarden ontdekken de jongeren dat sommigen de apocalyps op aarde hebben overleefd: de Grounders. Zij leven in clans en zijn verwikkeld in een hevige machtsstrijd met de Reapers, een andere groep Grounders die door de Mountain Men in kannibalen zijn veranderd, en de Mountain Men, die in Mount Weather leven en afstammen van degenen die zich voor de apocalyps hebben opgesloten. De hoofdpersonages, Clarke en Bellamy, proberen met de andere jongeren te overleveren in de barre omstandigheden op aarde terwijl ze de strijd aan gaan met vijandige Grounders en proberen om communicatie tot stand te brengen met de Ark.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de verhaallijn vanaf het vierde seizoen, er zijn er zeven in totaal, iets dunner wordt maar de fantastische beelden van de ruimte en de ‘what if’ nadat een planeet voor de zoveelste keer onbewoonbaar is geworden blijven je aan het scherm kluisteren. De prachtige beelden zuigen je mee in het scherm en maken je deelgenoot van een duizelingwekkende ruimtereis.

Toch is het meer dan een ruimtetrip vol spanning en avontuur. Door de seizoenen heen graaft The 100 in complexe en soms brandend actuele thema’s. Hoe kun je beslissen of een leven meer waard is dan een ander? Hoe ga je om met schaarste? Bescherm je je eigen mensen ten koste van alles? De opwarming van de aarde, de dreiging van een nucleaire oorlog, migratiecrisissen,…

We hebben ons vandaag met zijn allen genoeg om zorgen over te maken, dus waarom kijken naar een show die in principe gaat over het overleven van het einde van de wereld? Nou, ik zou je wel honderd redenen kunnen geven, maar ik denk dat de meest dwingende is deze: het is gewoon erg goede televisie die je volledig meesleept. In 2016 zette Rolling Stone de serie trouwens op plaats 36 van de 40 beste science fiction series aller tijden. The 100 laat je nadenken over belangrijke zaken terwijl het de echte wereld op afstand houdt. Een beetje escapisme nu en dan kan wonderen doen. We hebben tot op vandaag maar één planeet waar we kunnen en moeten samen leven. Laten we ze koesteren.