Summer Brain Food – Deel 7

De keuze van Katrijn

Met een flinke dosis sprankelende, maatschappelijk geëngageerde, visionaire en/of grappige boeken/podcasts/muziek/kunstwerken fungeert het GI-team als ‘charging station’ en biedt het een plek waar je tijdens de zomer je batterijen kan opladen. Katrijn Reekmans, communications manager, neemt jullie mee op een reis voor alle leeftijden en helpt te jullie te herinneren om stil te staan bij ieders kwaliteiten.

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse – Charlie Mackesy (boek)

“One of our greatest freedoms is how we react to things”

Enkele maanden geleden, toen de dagen nog korter waren en temperaturen veel lager, zette ik het boek ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ op mijn lijstje voor kerstcadeaus. Mijn ‘secret santa’ was verbaasd van mijn keuze en vroeg zich af waarom er een kinderboek op mijn verlanglijstje stond. De eenvoudige tekstjes en de meer dan 100 tekeningen in het boek kunnen inderdaad de indruk van een kinderboek opwekken. Maar er schuilt veel meer achter. Het is meer een schatkamer, een boek vol wijsheid, en hoewel het geschikt is voor kinderen, is het ook aantrekkelijk voor volwassenen van alle leeftijden.

Het verhaal is bedrieglijk eenvoudig en fragmentarisch, gevuld met stukjes filosofie en gesprekken die bedoeld zijn om je een warm en gelukkig gevoel te geven. Het maakt niet uit wie je bent, welke leeftijd je hebt, of waar je in gelooft, er zijn universele gevoelens en ervaringen die ons allemaal verenigen en dat maakt dit boek duidelijk. Bovendien is “The Boy, the Mole, the Fox and the Horse” niet alleen een verhaal dat tot nadenken stemt en een discussie waard is, het boek zelf is ook een kunstobject.

Liefde, hoop, vriendschap en de moed om hulp te vragen resoneren diep in een tijd waarin geestelijke gezondheid niet altijd als vanzelfsprekend kan worden beschouwd en vriendelijkheid soms buiten bereik lijkt. De jongen, de mol, de vos en het paard kunnen misschien de problemen in de wereld niet oplossen, maar het herinnert je wel aan de kwaliteiten die dat wel kunnen.