Summer Brain Food – Deel 3

De keuze van Julie

Met een flinke dosis sprankelende, maatschappelijk geëngageerde, visionaire en/of grappige boeken/podcasts/muziek/kunstwerken fungeert het GI-team als ‘charging station’ en biedt het een plek waar je tijdens de zomer je batterijen kan opladen. Senior communications manager Julie Kerremans verdiepte zich in het stoïcisme met het boek “The Obstacle is the Way” en ontdekte hoe het bedrijven en individuen kan inspireren om hun zwakte om te zetten in een kracht.

The Obstacle is the Way – Ryan Holiday (boek)

“The impediment to action becomes the action. What stands in the way becomes the way.” – Marcus Aurelius

Weinig boeken die vandaag zo relevant zijn als The Obstacle is the Way van Ryan Holiday. Het boek opent met het levensverhaal van John D. Rockerfeller die een groot deel van zijn vermogen opbouwde tijdens recessies: de grote paniek van 1875, de Amerikaanse Burgeroorlog en de beurscrash van 1929.

The Obstacle is the Way deed mij voor het eerst kennismaken met het stoïcisme. Tijdens een moeilijkere periode in mijn leven leerde ik dat de stoïcijnen al wisten dat je niet kiest wat je overkomt, maar wel hoe je ermee omgaat.

Het boek is geen betoog voor ongebreideld toxisch positivisme à la plak gewoon een smiley sticker op een slechte situatie, spring terug op je paard en doe verder. Of om het op z’n Brits te zeggen: keep calm and carry on. En natuurlijk weet de auteur ook wel dat het succes van een individu soms gewoon te danken is aan een meevaller van formaat.

Holiday beweert wel dat in elke tegenslag een les zit. Wat eerst in de weg stond, toont je de weg. En die weg kan zich ontvouwen dankzij de stoïcijnse discipline van perceptie, actie en wilskracht. Bedrijven en individuen die de stoïcijnse leer onder de knie hebben, onderscheiden zich van anderen doordat ze hun zwakte inzetten als kracht. Ze gebruiken wat hen tegenhield om vooruit te komen. Of hoe Andy Grove, de voormalige CEO van Intel, ’s werelds grootste producent van halfgeleiderchips, het verwoordt: “Bad companies are destroyed by crisis. Good companies survive them. Great companies are improved by them.” 

The obstacle is the way is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Iedereen krijgt in meerdere of mindere mate te maken met tegenslag. Je kan dan maar beter leren dat je misschien geen controle hebt over wat je overkomt maar wel over hoe je ermee omgaat.