Summer Brain food – Deel 2

De keuze van Els

Met een flinke dosis sprankelende, maatschappelijk geëngageerde, visionaire en/of grappige boeken/podcasts/muziek/kunstwerken fungeert het GI-team als ‘charging station’ en biedt het een plek waar je tijdens de zomer je batterijen kan opladen. Deze week neemt senior communications manager Els Verhaegen je mee naar Amsterdam.

Blessing from Mousganistan – MOUS LAMRABAT (fototentoonstelling)

Wie deze zomer in Amsterdam vertoeft, raad ik aan een ommetje te maken langs het Fotografie Museum (FOAM), gelegen aan de prestigieuze Keizersgracht. Nog tot en met oktober kan je er terecht voor ‘Blessing from Mousganistan’, een solotentoonstelling van de Belgisch-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat. 

Mous Lamrabat werd geboren in Marokko (1983) maar groeide op in Sint-Niklaas, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht op het basketpleintje van het Sint-Jansplein. Na zijn studies als binnenhuisarchitect in Gent lonkte de camera en op een autodidactische manier zette hij zijn eerste stappen als fotograaf. “Fotografie leek me veel aantrekkelijker dan architectuur omdat je elke dag creatief bezig kunt zijn”, zegt Lamrabat. Fotografie stelt hem in staat een eigen wereld te creëren die haaks staat op alle gangbare conventies. Voor Lamrabat is het meer dan een statement, het is de enige garantie op een meer interessante en unieke wereld. Hij roept iedereen dan ook op om meer te luisteren naar zijn/haar innerlijke kind en de creativiteit zijn gang te laten gaan. Hij wil zo een halt toeroepen aan het hokjesdenken en de dwingende beeldvorming, zowel in de fysieke als digitale wereld, die ervoor zorgt dat alles en iedereen herleid wordt tot eenheidsworst. 

Vandaag is Mous Lamrabat een gevestigde naam in de (inter)nationale mode- en fotografiewereld. Zijn spraakmakende modefotografie wordt internationaal gepubliceerd in tijdschriften als Vogue Arabia en Esquire, Elle, Knack Weekend en DS Magazine. Ook Stromae poseerde al voor zijn lens en zijn 150 000 Instagramvolgers dragen hem op handen. 

Met een unieke stijl die westerse symbolen combineert met Marokkaanse beelden creëert Mous Lamrabat een kostbaar eigen universum. Door liefde met humor te combineren, brengen zijn beelden boodschappen over van respect, acceptatie en dialoog tussen culturen. “Ik ben een mix”, zegt hij, terwijl hij toegeeft dat hij heeft geprobeerd te kiezen tussen zijn Arabische wortels en zijn Belgische opvoeding. Afgaand op zijn steeds groeiende fanbase was hij niet de enige en voelen veel mensen zich aangesproken tot het universum dat hij met zijn beelden creëert. De boodschap die Lamrabat wil uitdragen is dat je helemaal niet hoeft te kiezen tussen verschillende identiteiten of culturen maar dat net die mix een sterkte, ‘een blessing’ is. “De combinatie van die twee werelden is mijn wereld. Dat universum heb ik toevallig een naam gegeven: Mousganistan”, aldus de fotograaf.

In zijn beeldtaal combineert hij het beste van zijn 2 werelden: designerlogo’s en hidjabs. Daarmee creëert hij een uniek visueel universum. Hij refereert op speelse wijze aan iconen uit de modewereld en mengt symbolen van de populaire cultuur met de Noord-Afrikaanse cultuur. Zijn foto’s zijn kleurbommen, altijd esthetisch en niet zelden met absurdistische weerhaakjes. Toch is zijn werk nooit vrijblijvend. Zijn beelden vertellen op een geheel eigen manier krachtige nieuwe verhalen over gevoelige onderwerpen als racisme, religie en vrouwenrechten. “Ik hoop dat mensen naar mijn werk kijken en de tijd nemen om na te denken over onderwerpen die wellicht niet voor hen, maar voor de wereld belangrijk zijn”, stelt Lamrabat.

Het middelpunt ligt voor Lamrabat op het evenwicht, op het zich aangetrokken voelen tot beide groepen. Er is genoeg van het Westen om hun aandacht te trekken, en hetzelfde geldt voor het andere deel. Het is pas als je die aandacht kan grijpen dat je ook je boodschap kan loslaten. 

Ik nodig je uit om zelf op ontdekking te gaan in Mousganistan, de fascinerende wereld die de kunstenaar heeft geschapen binnen de museummuren. Aan de hand van een kleurrijke en eclectisch visuele ervaring zal je gedwongen worden anders te kijken naar wat op het eerste zicht alledaagse en vertrouwde beelden zijn. Niets is wat het lijkt – wereldbeelden zullen botsen om vervolgens samen te vloeien in een nieuw en meer uniek verhaal.

Of jij evenveel zal houden van het werk van Mous Lamrabat kan ik niet voorspellen. Wat ik wel met zekerheid weet, is dat zijn beelden op je netvlies blijven hangen en je ze niet snel zal vergeten.

Het werk van Mous Lamrabat is van 28 mei tot en met 16 oktober 2022 te bewonderen in Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, in Amsterdam. Meer werk van Mousa Lamrabat vind je via zijn Instagramaccount: https://www.instagram.com/mouslamrabat/