Deel 2 van onze inspirerende boekentips voor de paasvakantie

We zullen met ons allen nog een tijdje ‘in ons kot’ moeten blijven. Bij Growth Inc. proberen we dit echter niet te nauw aan ons hart te laten komen. De zon is tevoorschijn gekomen. De paasvakantie is goed en wel onderweg. En bovenal selecteerde ons team deze week nog een tweede portie ontspanningstips om de paasvakantie geïnspireerder dan ooit te kunnen beleven.

Wereldschaduw – Nir Baram

AANGERADEN DOOR MANAGING PARTNER OLIVIER VAN HORENBEECK

Een grenzeloos ambitieuze roman van de Israëlische auteur Nir Baram. De auteur laat in 3 verschillende verhaallijnen de worsteling zien van getalenteerde mensen om in turbulente omstandigheden het hoofd boven water te houden. De hoofdpersonages uit Israël, VK en VS denken met hun idealisme de wereld naar hun hand te zetten, maar ontdekken dat er sterkere krachten in het spel zijn. Over hoe het kapitalistisch systeem de oorlog in Congo financiert, over een goedbedoelde staking op 11-11 van 1 miljard mensen wereldwijd, over eenzaamheid en over het einde der tijden in een geglobaliseerde wereld.

HhhH (Himmler’s hersens heten Heydrich) – Laurent Binet

AANGERADEN DOOR MANAGING PARTNER OLIVIER VAN HORENBEECK

Deze spannende debuutroman van de Franse auteur Laurent Binet gaat over ‘Operatie Anthropoid’, de spectaculaire aanslag op Richard Heydrich, de architect van de Jodenvernietiging en de rechterhand van Heinrich Himmler. Op een virtuoze manier neemt Binet zijn lezer mee terug naar Praag 1942 en beschrijft hij de levensloop van nazikopstuk Heydrich en zijn twee moordenaars de Tsjech Jozef Gabcik en de Slovaak Jan Kubis. Het angstaanjagende einde is niet voor gevoelige zielen.

Het feest van de Bok – Mario Vargas Llosa

AANGERADEN DOOR MANAGING PARTNER OLIVIER VAN HORENBEECK

Een huiveringwekkende aanklacht tegen wat er met gewone mensen gebeurt in dictatoriale regimes. Deze roman van de voormalige Peruviaanse presidentskandidaat Mario Vargas Llosa gaat over de donkerste kanten van de menselijke natuur. Je kan onmogelijk kijken naast de grote parallellen met wat er vandaag gebeurt in regimes zoals Noord-Korea, Turkije, Iran, Saudi-Arabië en China. Een boek dat nog lange tijd zal blijven nazinderen.

Iedereen heeft gelijk – Paolo Sorrentino

AANGERADEN DOOR SENIOR CREATIVE ADVISOR JOOST HOUTMAN

Het tragikomische levensverhaal over croonerzanger Tony Pagoda grijpt naar keel én onderbuik. Tony P. jaagt meer coke door zijn neus dan een gemiddelde wasmachine Ariel slikt. Een motherfucker van de bovenste plank you love to hate. Enige vorm van moraliteit is hem vreemd. Maar hij weet het. Hij zegt het. Hij leeft het. En wij, onschuldige lezertjes, wij genieten mee. Zelden zo’n heerlijke leestrip beleefd. In Iedereen heeft gelijk zit werkelijk alles wat je een goed boek toedicht. Een lach en een traan. Beeldenrijkdom en taalpracht. Romantische jeugdherinneringen en het harde volwassen leven. Seks en lekker eten. Wijsheid en flauwe grappen. Exquise parfum en vuile protten.

Kalme chaos & De kolibrie – Sandro Veronesi

AANGERADEN DOOR SENIOR CREATIVE ADVISOR JOOST HOUTMAN

Sandro Veronesi verstaat de kunst om het uitzonderlijke heel gewoon te maken en het heel gewone uitzonderlijk. Meesterlijke schrijfstijl. Zowel Kalme Chaos als De Kolibrie zijn wonderschone boeken.

Laat het feest beginnen – Niccolo Ammaniti

AANGERADEN DOOR SENIOR CREATIVE ADVISOR JOOST HOUTMAN

In Laat het feest beginnen! worstelt Fabrizio Ciba, een auteur die ooit een enorme bestseller schreef, met zichzelf. Bij gebrek aan nieuw werk houdt hij zichzelf in the picture door op celebrityfeestjes te paraderen. Sekteleider Saverio Moneta krijgt overdag op zijn donder van zijn schoonvader/baas en ‘s avonds ligt hij onder de sloef van zijn zonnebankbruine, hysterische echtgenote. Met zijn satanische volgelingen, de Beesten van Abaddon, spreekt hij één keer in de week in het diepste geheim af. Ze plannen een aanslag op een celebrityfeestje…

Stephen Fry’s seven deadly sins podcast – Stephen Fry

AANGERADEN DOOR COMMUNICATIONS MANAGER DAVY DIRIX

 “I will take each one of the Seven Sins in turn, lay them out on the surgical table and poke, prod, pry and provoke in an attempt to try to anatomise and understand them; I hope and believe it will be, if nothing else, delicious fun and something of a change from the usual run of podcastery.” – want ja, probeer daar maar eens een mooiere uitleg aan te geven dan Stephen zelf. Sit back, leer bij, lach en geniet!

The Road to Serfdom – F.A. Hayek

AANGERADEN DOOR COMMUNICATIONS MANAGER DAVY DIRIX

“Emergencies have always been the pretext on which the safeguards of individual liberty have been eroded.” We leven in interessante tijden, samen tegen het coronavirus. De vrijheid die we normaal genieten, wordt voor een beperkte tijd van ons afgenomen. Maar wat daarna? Gaan we terug zo vrij kunnen zijn als voordien of gaan bepaalde praktijken en maatregelen in stand worden gehouden “om ons te beschermen voor een volgende crisissituatie?” In The Road to Serfdom beschrijft Hayek hoe overheidsoptreden democratie stap per stap kan doen vervagen.

The Woman in the Dunes – Kobo Abe

AANGERADEN DOOR JUNIOR COMMUNICATIONS MANAGER ISMAIL EDDEGDAG

Is het niet de onzekerheid die ons vandaag onwennig maakt, dan wel het feit dat de wereld van de ene dag op de andere tot stilstand is gekomen. Deze bijzondere periode is dan ook het ideale moment om, meer dan ooit, als ‘buitenstaander’ stil te staan bij onze rol in de maatschappij. In een verhaal waar zand een grote symboliek draagt, houdt Abe de lezer een gigantische spiegel voor. Het is bijna onmogelijk om je doorheen het verhaal niet te identificeren met de personages, want Abe koos er bewust voor om deze geen naam te geven. Existentialisme met een stevig sausje absurdisme.

Ons feilbare denken – Daniel Kahneman

AANGERADEN DOOR SENIOR ADVISOR MICHAEL JUCHTMANS

Dit boek geeft je een ongelooflijk boeiend inzicht in die mechanismen en systemen die aan de basis liggen van ons denken. Want die systemen zijn vaak veel minder rationeel dan we zelf zouden denken. De kracht van dit boek is dat het aantoont dat dit niet noodzakelijk een probleem hoeft te zijn. Zo kan ook mentale luiheid van tijd tot tijd een positief gegeven zijn. ‘Ons feilbare denken’ is dan ook een must-read, zeker voor mensen in het communicatieleven!